Μετάβαση στο περιεχόμενο. | Μετάβαση στην πλοήγηση

Βραβείο Eξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

Το βραβείο εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού για το 2018 θα απονεμηθεί φέτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  Απόστολο Γιαννόπουλο την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018.

Το βραβείο είναι ετήσιο και τιμά τη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990 στο Ηράκλειο, τη στιγμή που επιτελούσαν από κοινού το διδακτικό λειτούργημα. Η έννοια της εξαιρετικής Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, σύμφωνα με την προκήρυξη του βραβείου, δεν εξαντλείται στην ικανότητα σαφούς, κατανοητής και ενδιαφέρουσας διδασκαλίας από την έδρα. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν επιστημονικούς δρόμους στον φοιτητή, τον εμπνέουν και τον καθοδηγούν στην έρευνα, τον καθιστούν δε κοινωνό του επιστημονικού ήθους και της ανιδιοτελούς αναζήτησης της αλήθειας. Είναι η δεύτερη φορά που το βραβείο αυτό απονέμεται σε μέλος του τμήματος, είχε απονεμηθεί το 2000 στον καθηγητή Βασίλη Δουγαλή.

Ο Αποστόλης Γιαννόπουλος έχει σημαντική επιστημονική συμβολή στην Κυρτή Γεωμετρική Ανάλυση, στην τοπική θεωρία των χώρων Banach όπως και στην ανάπτυξη πιθανοθεωρητικών μεθόδων. Έχει επιβλέψει σειρά διδακτορικών διατριβών, και δεκάδες μεταπτυχιακές εργασίες. Πολλοί από τους φοιτητές του  έχουν επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα στην Ελλάδα και στο  εξωτερικό. 

Το τμήμα Μαθηματικών εκφράζει την ικανοποίησή  του για την σημαντική αυτή διάκριση και συγχαίρει θερμά τον βραβευθέντα.